gemonteerd. Lees vooral op uw gemak verder en bekijk onze trouwvideo pakketten. Ook het indienen van uw aanvraag is in een aantal
muisklikken gedaan!
Kleurcorrectie
Kleurcorrectie is in de videobranche van cruciaal belang. De kleurcorrectie van uw video is hetgeen dat zorgt dat uw video er levend uitziet. Daarnaast heeft keurcorrectie een gigantische impact op de sfeer van de video.
Zonder dat we het in de gaten hebben leggen onze hersenen linkjes tussen bepaalde kleuren en bepaalde gebeurtenissen. Zo is algemeen bekend dat rood en oranje een behoorlijk warme indruk geven. Blauw daarentegen wekt een frisse en koude indruk. Wij zelf zorgen er bij iedere videoproductie dan ook als specialisten zijnde voor, dat de sfeer die in uw video belangrijk is ook daadwerkelijk goed naar voren springt. Zo houden we bij een project ook rekening met uw marketing doelen!
Bij ons een video laten maken? Dan krijgt u de kleurcorrectie er ten alle tijden kosteloos bij als service!
In dit artikel vertellen wij meer over kleurcorrectie, het nut ervan en hoe het precies werkt.
1. Kleurcorrectie, hoe werkt het?
De kleurcorrectie van een video wordt gedaan in de post-productie. Oftewel, na de opnames, tijdens de edit.
Onze video editor zorgt als eerst dat er van alle beelden een goed vloeiend geheel wordt gemaakt. Uw video wordt gemonteerd richting het juiste doel en uiteraard naar uw wensen.
Om het juiste doel te behalen met uw video en om kijkers de juiste indruk te geven worden er talloze kleurwaarden aangepast tijdens de kleurcorrectie. Iedere verhoogde of verlaagde waarde draagt bij aan het resultaat.
Waarden die worden aangepast zijn er behoorlijk wat. Hoeveel precies hangt maar net af van de video zelf. Ook de shots en het doel spelen hierbij een rol.
Over het algemeen krijgt onze kleurcorrector sowieso te maken met het contrast, de schaduwen, de vignette, de highlights en de curves.
Hieronder gaan we 1 voor 1 in op een aantal kleurcorrectie eenheden die vaak aan bod komen.
De kleurcorrectie highlights
De highlights behoren tot de basis van de kleurcorrectie. Hiermee worden fragmenten net iets lichter of iets donkerder gemaakt, maar zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
In de meeste gevallen hoeft de editor niet in extreme mate te spelen met de highlights. Is er sprake van een dusdanige low-budget productie dat er bijna geen belichting op de set aanwezig is geweest? Dan kan het wel zo zijn dat dit zodanig gecompenseerd moet worden met de highlights dat het ten koste kan gaan van uw videokwaliteit.
Mocht u tijdens een videoproductie bij ons ook maar een beetje in de buurt komen van dit risico, dan zullen onze specialisten u hiervoor op tijd behoeden. Het leveren van topkwaliteit behoort immers tot onze hoogste prioriteiten.
Als er daadwerkelijk sprake is van te donkere beelden, dan wordt naast de highlights ook wel eens de exposure ingezet tijdens de kleurcorrectie. Dit zien wij echter als een noodoplossing omdat de exposure een grote invloed heeft op het eindresultaat.
De schaduwen
Schaduwen worden vrijwel altijd toegevoegd door onze editor. Ook dit is immers een erg belangrijk onderdeel van de kleurcorrectie.
Schaduwen worden vaak in niet al te grote getallen toegevoegd, omdat dit kan leiden tot te donkere beelden. In gevallen van zogenaamd mysterieuze of enge scenes in video’s kunnen hoge schaduwen echter wel enorm bijdragen aan de sfeer.
Dat het fragment iets te donker wordt door de toegevoegde schaduwen kan gecompenseerd worden met de zogenaamde “blacks” en “whites”. Een combinatie van alle 3 deze tools werkt vaak het best.
Wel is het van groot belang deze 3 factoren niet dusdanig te combineren dat er ruis in het beeld ontstaat. Onze editors gaan daarom ook tijdens de kleurcorrectie zorgvuldig te werk.
Vignette
Vignette is een onderdeel van de kleurcorrectie dat wij zelf niet erg vaak inzetten. Deze tool maakt de hoeken en zijkanten van uw videobeeld op een cinematische manier donkerder.
Bij bepaalde specifieke video’s kan dit erg goed uitkomen, maar het wordt lang niet zowaar ingezet als de andere tools uit dit rijtje.
Een exclusief deel van de kleurcorrectie: De curves
De curves zijn een onderdeel van de kleurcorrectie die anders werken dan de hiervoor genoemde elementen. Curves worden namelijk niet gebruikt om wat algemene schaduwen toe te voegen, de hoeken wat donkerder te maken of het beeld wat lichter te maken, maar juist om 1 specifieke kleur te versterken.
Bij hele neutrale beelden zijn curves vaak niet nodig. Ze worden meestal gebruikt als er gras, lucht of bijvoorbeeld stukken zee in beeld zijn. Een redelijk blauwe zee wordt door middel van kleurcorrectie een stuk blauwer gemaakt.
hetzelfde geldt voor groen gras dat toch wat vervaagd is. De curves zorgen ervoor dat het gras er weer helemaal levend groen uit komt te zien.
Verder zijn curves ook een erg belangrijk onderdeel van de videomontage als het gaat om drone beelden. Een drone piloot huren bij uw videoproductie? Reken dan maar zeker weten op een prachtige kleurcorrectie aan het einde van de rit.
2. Wordt kleurcorrectie tijdens de opnames ingecalculeerd?
Met kleurcorrectie wordt tijdens de opnames in sommige gevallen wel en in sommige gevallen geen rekening gehouden.
Indien de opname locatie een set is waar bepaalde kleuren enorm belangrijk zijn dan houdt onze cameraman extra rekening met de kleuren.
In bepaalde situaties worden de camera-instellingen ook aangepast. Camera’s zoals de Sony FS5, die we vaak gebruiken, bieden ruime mogelijkheden wat de instellingen betreft.
Hoe dit bij uw productie precies zal gaan hangt af van de soort video en de locaties. Een cameraman inhuren bij ons betekent niet alleen een losse cameraman, maar het complete pakket van een professionele videoproductie! Dit houdt in dat wij met het kleinste detail, bijvoorbeeld de kleurcorrectie die pas aan het einde van de productie aan bod komt, vanaf het begin al rekening houden.
De kleurcorrectie tijdens de opnames al incalculeren doen wij onder andere door de juiste belichting toe te passen.
3. Zelf kleurcorrectie laten doen?
Wij hopen dat u na het lezen van dit artikel een beter beeld heeft bij kleurcorrectie en waar het allemaal goed voor is. Op onze kleurcorrectie portfolio kunt u diverse shots bekijken voor en na de kleurcorrectie!
Wilt u zelf bepaalde fragmenten of afbeeldingen laten kleurcorrecten door onze specialisten? Vraag dan nu een gratis offerte aan of neem contact met ons op!